Akademia Górniczo Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie AGH Wydział Inżynierii Mechanicznej i Robotyki

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Robotyki

Wydział Inżynierii
Mechanicznej i Robotyki

WIMiR

Z życia Wydziału

  • Udany wyjazd Koła Naukowego NOBEL do Austrii i Szwajcarii

    W dniach od 24.03. do 28.03.2014 grupa studentów Koła Naukowego NOBEL wraz z opiekunami przebywała na zajęciach terenowych w renomowanych firmach projektujących i wytwarzających koleje linowe, a także osprzęt do tych urządzeń. W drodze do Wolfurtu grupa zatrzymała się na krótko w St. Anton, by zobaczyć unikalne rozwiązanie kolei typu Funitel w samym centrum miejscowości. W Austrii pobyt obejmował wielogodzinne zajęcia w dwóch zakładach DOPPELMAYRA - światowego potentata w produkcji systemów kolei linowych. Oprócz zakładów w Wolfurcie program obejmował wizytę w stacji Bezau, gdzie zastosowano oryginalne, nietypowe rozwiązanie napędu. Jak przystało na światowego potentata – przyjmowano nas nadzwyczaj gościnnie, włącznie z serwowaniem obiadu i kolacji. Druga część pobytu obejmowała zajęcia w zakładach szwajcarskich. Najpierw u producenta lin stalowych o najwyższej klasie światowej – FATZER AG w Romanshorn nad Jeziorem Bodeńskim. Kolejna wizyta miała miejsce w Goldau, gdzie w firmie GARAVENTA projektowane są i wytwarzane koleje dwulinowe i linowe terenowe. Podobnie jak w Austrii, także Szwajcarzy przyjmowali nas niezwykle serdecznie (obiad u Fatzera, lunch w Garavencie). Późnym wieczorem zatrzymaliśmy się na krótko w Zurychu. Oprócz zajęć w zakładach mieliśmy możliwość zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami w różnych systemach kolei linowych, m.in. w Bregenz – kolej Pfänder, kolej linowo – terenowa w Innsbrucku, koleje typu 3S w Kaprun (lodowiec Kitzsteinhorn). W Kaprun uczciliśmy pamięć 155 ofiar tragicznego pożaru kolejki w tunelu – 11.11.2000 roku.

    Animatorem wyjazdu był opiekun Koła – mgr inż. Grzegorz Olszyna. To, że wyjazd był niezwykle udany zawdzięczamy także prof. Marianowi Wójcikowi, którego wzajemne zażyłości z kierownictwem firm austriackich i szwajcarskich zaowocowały tak gościnnym przyjęciem naszej grupy. Warto także dodać, że wyjazd był możliwy dzięki finansowemu wsparciu z funduszy Nagrody Miliona, którą kierunek MiBM otrzymał z MNiSzW (niestety to już koniec finansowania).

    prof. dr hab. inż. Edward Michlowicz


Uwaga: ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji o celu ich używania i zmianie ustawień przeglądarki znajdziesz tutaj. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czym są pliki "cookie" - „ciasteczka”?


Poprzez pliki „ciasteczka” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Ciasteczka” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies, wykorzystywane są w celu: tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych dostosowanie zawartości i wyglądu strony do preferencji użytkownika

Używane ciasteczka na naszej stronie


  1. PHPSESSID - identyfikator sesji użytkownika
  2. PersistentQueueNumber,manageableQueueCookie0 – przechowuje kolejkę zdjęć
  3. CMS_DEBUG – debugowanie strony
  4. jsltTestCookie – testowe ciasteczko
  5. CookieInfo - informacja o wyświetleniu powiadomienia dotyczącego użycia przez stronę plików cookies
  6. __utmaa, __utmab, __utmac, __utmaz - używane są przez usługę Google Analytics która pozwala na generowanie statystyk strony www
  7. x-src, datr - używane przez facebook.com
  8. demographics ,dkv, VISITOR_INFO1_LIVE,use_hitbox,PREF - youtube.com

Zmiana ustawień ciasteczek (cookies) w przeglądarkach:


- Opera
- Firefox
- Internet Explorer
- Chrome
- Safari

Wyłączenie akceptacji ciasteczek znacznie ogranicza funkcjonalność większości podstron witryny.